Studier i utlandet

Masaryk University

Masaryk University

5 gode grunner til å velge Masaryk University

  • Opptak baseres på opptaksprøve og ikke snittkarakter fra videregående skole
  • Utdanning av høy kvalitet til en fornuftig pris
  • Moderne campus og fasiliteter
  • Som student i Tsjekkia får du betydelig lavere levekostnader enn i Norge
  • Brno er en livlig studentby

Introduksjon

Masaryk University i Brno ble grunnlagt 1919 og er et høyt ansett universitet. Det er det nest største universitetet i Tsjekkia og er svært populært med et bredt studietilbud innen helsefag, naturvitenskap og humaniora. Medisin- og tannlegestudiet tilbys med undervisning på engelsk og disse studiene tiltrekker seg mange internasjonale studenter fra hele verden.  De andre studiene som universiteter tilbyr har undervisning på tsjekkisk. Universitetet har flotte campus med moderne fassiliteter og et godt studentmiljø. Dyktige professorer og universitetets aktive forskningsvirksomheten har i tillegg gitt universitetet sitt svært gode renome.

Masaryk har utvekslingsavtaler med europeiske universitet gjennom Socrates/Erasmus-programmet, samt egne samarbeidsavtaler som gir mulighet for utveksling til universiteter i Europa, USA, Sør-Amerika, Australia, New-Zealand og Asia.

Studere på Masaryk University

Medisinstudiet

Lengde: 6 år, 360 ETCS/studiepoeng

Medisinstudiet er på 6 år og består av følgende:

Første og andre året konsentrerer seg om basiskunnskap, medisinsk terminologi (latin), førstehjelp, kjemi, biokjemi, biofysikk, biologi, anatomi, histologi, embryologi, neurologi og fysiologi.

Tredje året inkluderer prekliniske emner som patologi, anatomi, patologisk fysiologi, immunologi, mikrobiologi og samfunnsmedisin, samt kliniske eksamener i indremdisin og kirurgi .

På fjerde og femte studieåret inngår kliniske studier.  Studieårene inneholder indremedisin,  kirurgi, gynekologi, obstetrik, pediatrik, neurologi, psykiatri, dermatologi, oftalmologi, otorinolaryngologi, ortopedi, rettsmedisin, forebyggende medisin, onkologi og akuttmedisin.

Det sjette studieåret inkluderer praksis i indremedisin, kirurgi og almennpraksis. I løpet av studiet har de internasjonale studenentene undervsining i tsjekkisk da det er nødvendig for å kunne kommunisrere med pasienter og kolleger i praksis. Ellers er latin som er det universale språket i all medisinsk terminologi, anatomi og sykdomslære.

Utdanningen gir tittelen MUDr (Medicinae Universae Doctor). For å jobbe som lege i Norge må du ha autorisasjon fra Helsedirektoratet. Autorisasjon gis av Helsedirektoratet på bakgrunn av de til enhver tid gjeldende regler.

Les mer om medisinstudiet!

Tannlegestudiet

Lengde: 5 år, 300 ETCS/studiepoeng

Tannlegestudiet eller odentologi er oppdelt i 10 semester og tar studenten gradvis gjennom teoretiske, prekliniske og kliniske emner. Læreplanen og studieløpet er formet ut i fra prinsippet om logisk kontinuitet i emner/fagområder, der innholdet i emene gradvis bygger på forkunnskapen du skal ha oppnådd i tidligere emner. Utdanningen omfatter fire perioder med kontinuerlige praksis i et tannlegelaboratorium/klinikk.

Tannlegestudiet avsluttes av en eksamen som består av en praktisk og teoretisk del i følgende emner: 1) Konserverende tannbehandling, pediatrisk tannbehandling og parodontologi, 2) Protetisk tannbehandling og tannregulering 3) Oral og maxillofacial kirurgi.

Utdanningen gir deg muligheten til tilegnelse av esensiell kunnskap og ferdigheter – som på generell basis betyr – forståelsen av hvordan menneskroppen og dens deler fungerer innen god helse og sykdom. Med fokus på det orofaciale området skal du forstå de biologiske, fysikalske og kjemiske prinsipper som diagnose, rasjonell effektiv behandling og forebygging av sykdommer er basert på.

Les mer om tannlegestudiet!

Byen

Brno er Tsjekkias nest største by med ca 380 000 innbygger  hvor av opptil 80 000 er studenter. Dette er en livlig og attraktiv studentby med flere universiteter som hvert år tiltrekker seg mange internasjonale studenter fra alle verdensdeler.  Masaryk er med sine 35 000 studenter byens største og landets nest største universitet.

Brno ligger sentralt i Europa ca. 1,5 times togtur fra Wien og 2 timer fra Praha. Byen er et viktig sentrum for historie, kultur, arkitektur, forskning og utdanning. Her finner du et bredt tilbud av kultur, idrett og et rikt uteliv. Universitetet har dessuten mange studentforeninger med tilbud av ulike aktiviteter som du kan bli med på. De vakre omgivelsene og naturen rundt Brno innbyr til å utforskes nærmere, så her er også gode muligheter for varierte friluftsaktiviteter.

De lave levekostnadene i Tsjekkia gjør at studiestøtten fra Lånekassen rekker mye lengre her enn i Norge og andre vestlige land. Norske studenter rapporterer om god levestandard og høy trivsel.

Bomuligheter

Masaryk har en mange ulike studentboliger. Når du har fått studieplass kan du søke om studentbolig på universitets egen nettside. Det er også mange ulike private aktører som leier ut boliger til studenter i Brno.

Majoriteten av de internasjonale studentene bor på Vinařská, som ligger en 10 minutters trikketur fra sentrum av byen. Her er det studentleiligheter med to rom hvor man deler kjøkken og bad med en annen student. Mange av leilighetene har balkong. Det finns også noen leiligheter for flere studeneter med tre og fire soverom.  Alle rom har tilgang til wi-fi, og på området fins også treningsfasiliteter, badstu, kafe og en matsal.  I snitt koster en studentleilighet ca. 125 CZK per dag (avhenging av type rom) som er ca. 1500kr per måned. Mat er ikke inkludert med koster ca. kr. 65 per dag.

Opptakskrav

For å få studieplass på Masaryk så må du bestå en opptakstest. Testen er på et høyt nivå og består av tre deler; biologi og kjemi, samt en tredje del som består av matte eller fysikk. Hver del består av 40 multiple chioce med 5 svaralternativ per spørsmål. Hver enkelt del av testen varer 60 minutter. Tillatte hjelpemidler er en enkel kalulator, penn og papir.

Det er fremdels mulig å melde seg på test i år for studiestart i september 2022. Neste testdato er 31. mai 2022.

Opptakstesten tas hjemmfra digitalt online. Meld deg på ved en sende en e-post med ditt navn, studium og mobilnummer til office@educationlink.no

Så snart vi har mottatt din påmelding vil vi sende deg en bekreftelse med en link til tidligere tester og en nettside der du kan kjøpe øvningmateriell til de ulike delene av testen.

Bestill studieveiledning

Faktaruta

Campus: Brno
Studenter: 35000
Internasjonale: 1000
Studiestart: Sept
Mer info: Universitetets hjemmeside

Studieveilederne

Johan Rådström

Johan Rådström

Studieveileder

+46 701484212

johan@educationlink.no

Jesper Hammar

Jesper Hammar

Studieveileder

+46 701481311

jesper@educationlink.se

Patrick Hansson

Patrick Hansson

Studieveileder

+46 701477580

patrick@educationlink.se