Universitetssystemet

Bachelor

Dette er en grunnutdanning hvor det kreves generell studiekompetanse for å søke. Det passer dermed for deg som er ferdig med videregående skole eller etter militæret. Enkeltestudier kan imidlertid ha spesifikke krav i forhold til fordypningsfag, portefølje eller intervju. Bachelorgraden får du etter tre til fire års studier  avhengig av studielandet du velger. Fjerde året av en bachelorgrad kalles honours.

Transfer Bachelor

Har du begynt på en høyere utdanning i Norge og ønsker å fortsette i utlandet kalles dette en transfer bachelor.  Universitetet i utlandet krever da at du legger ved pensumlister og fagplan fra tidligere studier i søknaden. Dette må være på engelsk. Dette trenger de for å kunne godkjenne din norske utdannelse som en del av bachelorgraden.

Delstudier (Study abroad)

Det er fult mulig å studere kun ett eller to semestre i utlandet. Dersom du har begynt på en gradsutdanning i Norge må lærerstedet ditt forhåndsgodkjenne fagene du skal ta i utlandet. Dette er essensielt for at delstudiene skal bli godkjent som en del av din norske grad, og for at du skal få støtte fra Lånekassen. Denne type delstudier kalles på engelsk for study abroad.

Master

Et mastergradsstudium varer fra ett til to år. Har du tre – eller fireårig grad fra universitet/høgskole, vil du normalt være kvalifisert til å ta en mastergrad. En del av mastergradsutdanningene har spesifikke karakterkrav. Enkelte mastergrader krever at man har arbeidserfaring i tillegg til den lavere universitetsgraden. Spesielt om en søker til en MBA er dette viktig. Alt arbeid må kunne dokumenteres med attester som er stemplet av tidligere, eventuelt nåværende, arbeidsgivere. Ikke alle mastergrader
krever spesifikke forkunnskaper. Du kan for eksempel studere en master i markedsføring eller media selv om du ikke har studert tilsvarende på bachelornivå, slike mastergrader kalles ofte Professional Masters.

Profesjonsstudier

Enkelte yrker krever en helt spesialisert høyere utdanning, ofte på 4-6 års varighet, hvor lege, tannlege og veterinær vil være typiske eksempler.

Lurer du på noe? Spør oss!